De Amsterdamse historicus J.Z. Kannegieter schreef een groot deel van zijn leven aan een werk over het ontstaan van de Jordaan. Van publicatie kwam het nooit, en hij deponeerde zijn manuscript in 1968 bij het Stadsarchief in Amsterdam. Een groep enthousiastelingen betrokken bij de stichting het Jordaanmuseum heeft de afgelopen jaren dit manuscript overgetypt en nu heb ik er een e-pub van gemaakt, maar ook is het nu op deze website te lezen.
Het boek gaat over de periode dat Amsterdam de Grachtengordel schiep (1609-1614), maar daarbij ook de Jordaan ontwierp, om degenen die moesten wijken voor de nieuwbouw een plek te geven. Ook de bedrijvigheid die men niet meer in de stad zelf wenste te hebben, kon hier wel uitgeoefend worden.
Over die zogenaamde “Derde uitleg” is recent meer geschreven (zie de literatuur in de tekst), maar over hoe de Jordaan toen tot stand kwam is niet veel beschikbaar. Omdat het manuscript natuurlijk niet makkelijk bereikbaar en leesbaar was, hebben de meeste historici het ook niet gebruikt. Daarom bevat het werk van Kannegieter nog steeds nieuw onderzoek waarvan het nuttig is nog kennis te nemen. Dat kan nu.
Ik ben heel blij met deze bereikbare publikatie. Ik ben bezig sinds 1985 met het maken van een inventarisatie van huisnamen/gevelstenen en sinsds kort noodedwongen ook gangen,in het centrum vam Amsterdam. De eerste resultaten daarvan zijn de herplaatsing van de gevelstnen MOLQUEREN Oude Waal 2/3. (2e herplaatsing na de verbreding tot Lastageweg 1930) 1985.
vervolgens de Keizer, Maximiliaan van oosterijk herplaatst in Korte keizersstraat 11. Bij restauratie was de steen zoek, en heeft Hans ‘t mannetje de korte Keizer gehakt. De Glasenmakerswinkel + gedicht, ex moddermolensteeg 1 nu onderdoorgang Pentagon. en Abrahams Offerhande met hebreeuwse tekststeen ex Sint Atoniesbreestraat 21, nu kluis joods Historisch Museum, Deze heb iklaten afgieten en het resultaat is ingemetseld in het trapportaal van nr 19A t/m 37L. vanaf de straat zichtbaar. Vervolgens heeft de beeldhouwer Hans Saasen afgietsels gemaakt van Jacobus en de heilige Antonius ex nieuwmarkt 19 en 21, nu in Sint Luciensteeg en deze zijn nu ook te bewonderen in de ingang van het Flessemancomplex op de Nieuwmarkt.
Mocht uof iemand nog meer data hebben over gevelsten/huisnamen… wat is de naam van de steen ? gangen of kan ik anderen helpen gelieve dan me mij contact op te nemen op ondrstaand adres.
met groet Nico Stibbe nstibbe@gmail.com
Fijn dat je er iets aan hebt, Nico. En staan de gegevens over huisnamen en gevelstenen ook ergens op het web. Dan zouden mensen die kunnen aanvullen.